След първия ни концерт по проект „Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност“, в който на фокус е съвременната хорова църковна музика, в Софийска градска художествена галерия ще проведем следващия си концерт от цикъла, за да проследим нейното формиране от началото на 20-ти век.

Именитите ни композитори от този период, сред които са Анастас Николов, Добри Христов, Александър Морфов, Георги Байданов, Панайот Пипков, Христо Шалдев, Петко Стайнов и редица други, са ни завещали огромно музикално богатство. Както в развитието на теорията на църковната
музика, така и с издирването и запазването, а и със създаването на хорови църковни творби, включително на многогласни литургии. Последното не е много известен факт и се надяваме и с останалата подготвена от нас информация да предизвикаме интереса на аудиторията към техния живот, принос и постижения, защото самите те са и едно завещание към всички ни – да следваме техния пример, за да я има и да пребъде българската духовност и след нас. И за нас е огромна радост да имаме в концертите си специалното участие на ученическия хор при НГДЕК, който вече има солидни традиции в тази мисия и е носител на множество отличия за своите изяви.

В концертната ни програма ще включим произведения и на други, получили признание и популярност автори и всичко това ни дава увереност, че и с втория си концерт по проекта ще предизвикаме вашия интерес и се надяваме да ви донесем с него и онази духовна радост, заради която Блажени Августин през 4 в. казва “Който пее, двойно се моли”.

Концертът ще можете да проследите и на живо в нашата ФБ страница: fb.me/choirpokrov.