Православният смесен църковен хор при храм “Покров Богородичен” в гр. София се създава през 1998 г. с основното предназначение да участва в църковните богослужения и обреди в храма, като допринесе за по-голямата им тържественост, а и за по-силното молитвено преживяване на участващите в тях.

В първите години хористите са основно студенти от НМА “П. Владигеров”. Водени от диригента проф. Мирослав Попсавов, постепенно в състава влизат и професионални певци и музиканти. Хорът постепенно натрупва репертоар и осъществява няколко концертни изпълнения в храма.

Помощник-диригент на проф. Попсавов през 2006 г. става неговия ученик Димитър Стоянов, който пет години по-късно поема неговата роля на ръководител и главен диригент на хора. С него хорът разширява своята концертна дейност и извън храма. Участва в международния фестивал на прославната музика “Св. Богородица – Достойно есть”, гр. Поморие през 2012 и превръща това в своя традиция, поддържана и до днес. През 2013 г. по покана на хор Collegium Muzicum хорът гостува с духовен концерт в Берлин, Германия.

В началото на 2015 година хорът регистрира името си “Покров на Пресвета Богородица” и с него изнася Пасхален концерт в столичен храм “Света София”, осъществява записи в Българско национално радио, и участва в предавания по Българска национална телевизия.

През април 2022 година, по повод 100 годишнината от първата копка на храма, с подкрепата на предстоятеля ставрофорен иконом Николай Танев, хорът записа и бе издаден аудио диск с обичани Богородични песнопения.

През 2022 г. хорът реализира и голям музикален проект за популяризиране на църковнославянската музика извън рамките на богослужението – “Хоровата църковнославянска музика в столицата – наследство и съвременност”, подкрепен от Столична община по Програма “Култура” – 2022 г.  и с участието на ученическите хорове при Националната гимназия за древни езици и култури “Константин Кирил Философ” и Националното музикално училище “Любомир Пипков”.