Димитър Стоянов Поморие 2015 - 2

Главен диригент на хор “Покров на Пресвета Богородица” е Димитър Стоянов.

Роден през 1984 г. в град София, Димитър Стоянов се дипломира в НМА “Панчо Владигеров” със специалност “Хорово дирижиране” в класа на проф. Мирослав Попсавов, който тогава е и действащ диригент на църковния хор при храм “Покров Богородичен”. Завършва международен майсторски клас в гр. Пловдив при проф. Фред Щолцфус (САЩ) и проф. Мирослав Попсавов. Участва в майсторски клас по хорово дирижиране и на проф. Алексей Рудневски (Русия).

През 2006 г. Димитър Стоянов е поканен от проф. Попсавов за помощник-диригент в храм “Покров Богородичен”, а след пет години поема неговата роля на ръководител и главен диригент на хора при храма. Постепенно разширява неговата концертна дейност, вкл. с изяви в чужбина. При тази активност в началото на 2015 година взима решение да регистрира хора под името „Покров на Пресвета Богородица“.

Димитър Стоянов е ангажиран през годините паралелно и в много други музикални проекти. През 2014 г. като заместващ диригента на народен хор “Елица” София, печели 1-ва награда на Фестивала “Музиката и морето” в Паралия, Катерини (Гърция). Диригент е и на Солистичен ансамбъл “София”, с който изнася концерти в Европа. Хор-майстор е на операта “Вълшебната флейта” от В. А. Моцарт, представена на сцени в много градове на Франция.